суббота, 19 марта 2016 г.

7 клас. Подія в Дорогочині

«Насамперед мав промову по-латині легат Опізо...
Йому відповів теж по-латині митрополит Курило...
На другий день відбулася коронаційна врочистість. Була Служба Божа, князь Данило причащався. Потім митрополит мав проповідь... Князь Да­нило став перед царськими воротами навколішки, і легат Опізо наложив йому королівську корону на голову...
Король Данило дав бенкет у своєму дорогочинському теремі...»
(А. Лотоцький. Княжа слава)

Про яку подію йде мова в історичному оповіданні А.Лотоцького? Коли це сталося? Чому ця подія відбулася саме в місті Дорогочині, а не в тогочасній столиці - місті Холмі? Свою відповідь обгрунтуйте, спираючись на історичні джерела.

8 комментариев:

  1. Кузьмич В. 7-Б
    В історичному оповіданні А. Лотоцького йдеться про коронацію Данила Галицького, яка відбулася у грудні 1253 року. Данило Романович єдиний із руських правителів був коронований за межами Русі. Коронуючись саме в польському містечку Дорогочині він ставав повноправним європейським монархом. При коронації королівська корона була прийнята Данилом Галицьким «від усіх своїх єпископів» - цим князь підкреслив, що не тільки він коронується, а також і сама Русь. Після обряду коронації Папа Римський Іннокентій ІV надав йому титулу «короля Русі». Прийняття Данилом Романовичем корони від Папи Римського стало для князя предметом політичного торгу, метою якого ніби було створення антитатарської коаліції із залученням польських католицьких правителів. Проте надії на допомогу з боку європейських держав не були виправдані.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Відповідь є тільки на першу частину запитання.

      Удалить
    2. Відповідь є тільки на першу частину запитання.

      Удалить
  2. Восени, 7 жовтня 1253 року, в місті Дорогочинi, що розташоване на річці Західний Буг, відбулася коронація і помазання галицько-волинського князя Данила Романовича королівською короною, надісланою від Папи Римського Іннокентія IV. При коронації королівська корона була прийнята Данилом Галицьким «від усіх своїх єпископів» − цим князь підкреслив, що не тільки він коронується, а також і сама Русь. Після обряду коронації Папа Римський Іннокентій IV надав Данилу Романовичу титулу «короля Русі».
    Данило I Романович був руським князем із славетної династії Романовичів, правителем Галицько-Волинського князівства. І волинським, і галицьким князем він був у період з 1211 року по 1264 рік, київським − у 1240 році. Походив Данило Галицький з старовинного роду: був сином князя Романа II Великого та доньки імператора Ісаака ІІ Ангела — Єфросинії-Анни, принцеси з Візантії. Данило Романович відноситься до гілки роду Мономаховичів, старшої на Русі династії Рюриковичів (Романовичів). Саме Данилом Романовичем, доклавши неймовірних зусиль, була відновлена і розбудована Галицько-Волинська держава, яка була створена його батьком. У своїй діяльності князь всіляко сприяв всебічному розвитку міст, залучав туди купців та ремісників.

    ОтветитьУдалить
  3. В 1253 году он ходил походом против литовского князя Миндовга и опустошил Новогрудскую область. После этого Миндовг прислал к Даниилу с предложением мира и руки своей дочери для Шварна, сына Даниилова. В 1255 году мир был заключен. По его условиям Роман, другой сын Даниила, получил в управление Новогрудскую область с обязательством признавать над собой власть Миндовга.

    Но чем спокойнее было положение Даниила, чем славнее становилось между соседними государями его имя, тем тягостнее было для него татарское владычество. Он стал искать средство к свержению татарского ига. Но о том, чтобы сделать это в одиночку, нельзя было и думать; сломить могущество татар, отбросить их в степи можно было только в результате новых крестовых походов, с помощью союза всей Европы. В надежде на новый крестовый поход Даниил завязал оживленные отношения с папой Константином IV, обещая ему объединение церквей взамен на военную помощь. Но надежды эти остались тщетны. Два послания папы 1253 и 1254 годов о крестовых Походах против татар остались без ответа. В 1255 году Даниил принял из рук папы королевский титул и короновался в Дрогичине. В следующем году он, потеряв надежду на папскую помощь, прервал с ним связи. Королевский титул, впрочем, остался за его потомками.

    ОтветитьУдалить
  4. Ответы
    1. В обох варіантах не вистачає головного - відповіді на проблемне запитання: чому в Дорогочині?

      Удалить
    2. В обох варіантах не вистачає головного - відповіді на проблемне запитання: чому в Дорогочині?

      Удалить